Kus ja mida süüa?

Lõuna Aafrika köök on üllatavalt kõrge tasemega, siit leiab nii maailma TOP 100 hulka kuuluvaid restorane kui ka väga häid taverneid ja pubisid. Siinkohal tuleks kindlasti eristada traditsioonilist ja kaasaegset poolt LAV köögist. Nagu meilgi, on ajalooline talutoit jõudnud veidi kaasaegsemal kujul ka restoranide menüüsse, aga  üldpilt on siiski lähedane meilegi tuttava vahemere köögiga. Samas teevad selle oluliselt huvitavamaks malaisia ja india mõjutused ja põhjamaade köögile omane kohaliku tooraine kasutamine ja puhtad maitse. Paljude esimest korda riiki külastajate jaoks on LAV köök kindlasti üks positiivsematest üllatustest.

Kõige paremaks LAV söögikohtade giidiks on Eat Out, nemad korraldavad ka iga-aastaseid TOP 10 valimisi. Allpool mõned lingid värskemate ülevaadetega:

http://www.eatout.co.za/award/2016-eat-mercedes-benz-restaurant-awards/
http://www.eatout.co.za/article/south-africas-top-10-restaurants/
http://www.eatout.co.za/article/best-of-cape-town-2/
http://www.eatout.co.za/restaurants/

Kui midagi kohalikku ja rahvapärast soovite proovida, siis soovitaks alljärgnevaid

Biltong & droewors
Tegemist on pigem snäkkidega, mida tihti õlle või veini kõrvale pakutakse – samuti hea nosimine pikematel autosõitudel. Biltongi (kuivatatud liha, pakutakse tavaliselt õhukeste viiludena) tehakse kas veisest või ulukitest (springbok, kudu, eland, oryx), aga samuti jaanalinnust ja tüügasseast. Droewors (kuivatatud vorst) on sama asi vorsti kujul.

Liha töödeldakse veiniäädika, soola, pipra, koriandri ja mõnede teiste maitseainete seguga ning riputatakse siis kuivama. Leidub ka chilli- või currymaitselisi versioone.

Boerewors
Sõna boerewors tuleb afrikaansi ja flaami keelest: boer (farmer) ja wors (vorst). See väga traditsiooniline Lõuna Aafrika vorst on reeglina valmistatud veisest, aga tihti segatuna ka sea- või lambalihaga ja maitsestatud meilegi tuntud vorstirohtu meenutava maitseaineteseguga. Boerewors on reeglina spiraaliks keeratud ja seda grillitakse (braai) praktiliselt igal õhtul kui ilm vähegi lubab. 

Bobotie
Kui soovite proovida Lõuna Aafrika kohalikku kööki, siis väga tõenäoliselt pakutakse teile esimesena bobotiet. Bobotie kujutab endast hakklihavormi, mis on maitsestatud ohtrate vürtside (peamiselt curry), ürtide ja kuivatatud marjadega ning kaetud muna ja piima seguga. Hästi tehtud bobotie on maitsev, massituriste teenindavates söögikohtades võib teil sellest toidust muidugi üsna vale ettekujutus jääda.

Cape Malay curry
17 sajandil tõid ennast Kaplinna sisse seadnud Hollandi ja Prantsuse kaupmehed oma Aasia retkedelt kaasa ka ohtrasti Indoneesia, India ja Malaisia maitseaineid ja toiduretsepte. Tänaseks on need segunenud kohalike maitsetega ja levinud üle terve riigi. Erinevad pajaroad, millest üks populaarsemaid on Cape Malay curry – proovige seda näiteks kanaga või lambaga.  

Braai
Midagi õigele Eesti mehele, ehk siis meie mõistes grill või barbeque. Seda kohalikud oskavad, nii et kui keegi teid braai’le kutsub, siis ärge päris kindlasti keelduge. Igas korralikus kodus on ka korralik puudega köetav braai ahi, lisaks veel ka meilgi kasutatavad ratastega ufod ja gaasiahjud. Tavaliselt küpsetatakse vähemalt 3-4 erinevat liha ning boereworsi – viimane on meilegi harjumuspärase vorstirohu seguga maitsestatud loomasooles vorst kas veise-, uluki-, lamba- või jaanalinnulihast. Tasub olla eetevaatlik, need maitsed võivad hakata meeldima.

Chakalaka ja pap
Chakalaka on sibulatest, tomatist, paprikast, porgandist ja ubadest valmistatud vürtsikas pajaroog, mida pakutakse nii kuumalt kui külmalt. Pap on enam-vähem kartulipudru meenutav toit, valmistatud maisijahust.  Tihti pakutakse mõlemat koos nii omaette toiduna kui ka braai kõrvale.

Malva pudding
Hollandist pärit magustoit, midagi inglaste pudingi ja keeksi vahepealset. Tüüpiline kodune magustoit pühapäevasel brunchil, aga võite seda leida ka paljude söögikohtade menüüst.

Melktert
Brittide custard tart või Portugali pasteis de nata on ehk parim võrdlus – taignapõhjal, tärklisega paksendatud munade, piima ja suhkru segu, tavaliselt kaneeliga üle puistatud. 

Vaata ka:
http://www.eatout.co.za/article/21-iconic-south-african-foods-ultimate-guide-visitors/