Lõuna Aafrika veinitootmine

  • Lõuna Aafrika viinamarjapõldude üldpindala on ligi 100 tuhat hektarit, lõviosa sellest asub Western Cape provintsis. Valgete viinamarjasortide osakaal on 54.6%, sh. Chenin Blanc 18.0%. Punaste viinamarjasortide osakaal on 45.4%, kõige levinumateks marjadeks on seejuures Cabernet Sauvignon11.5%-ga, Shiraz 10.5%-ga, Merlot 6.1% ja Pinotage 7.4%-ga.
  • Vastavalt SA Wine Industry Information & Systems (SAWIS) tehtud uuringule on Lõuna Aafrika vabariigis otseselt või kaudselt veinitööstusega hõivatud 300,000  inimest – selle numbri sees on nii farmide töötajad kui ka pakendamise,  müügi ja veiniturismiga seotud inimesed. Täismahus raporti leiate siit: www.sawis.co.za/info/download/Macro-economic_impact_study_-_Final_Report_Version_4_30Jan2015.pdf
  • Veinitööstuse osakaal GDP-s on olnud alates 2003 aastast vähemalt 10% .
  • Toodangu mahu poolest on Lõuna Aafrika Vabariik maailma suuruselt seitsmes veinimaa, moodustades maailma kogutoodangust 4.2% (2014 andmete põhjal).
  • Aastasest viinamarjasaagist, mis 2014. aastal oli  1 181.9 m liitrit, läks 81.2% veini tootmiseks, 4.5% brändiks, 11.3% veinidestillaatideks ja 3.0% viinamarjamahlaks ja mahlakontsentraadiks.
  • Naturaalsete (st. kangestamata) veinide eksport aastal 2015 oli 167.5 m liitrit, mis tähendas 3,4% suurust langust eelmise aastaga võrreldes. Punaste veinide osakaal moodustas 41.4% naturaalsete veinide ekspordist.

Lugege ka Urvo Ugandi Lõuna Aafrika teemalist artiklit: